Leesoffensief Lokaal: Rotterdam

Rotterdam telt ruim 90.000 laaggeletterden, onder wie veel kinderen en jongvolwassenen. Voor de ontwikkeling van deze groep en het tegengaan van kansenongelijkheid is een goede leesvaardigheid onmisbaar. Dat is aanleiding voor ruim vijftig Rotterdamse scholen – van basisscholen tot de universiteit – om een leesoffensief te starten met als doel het leesplezier en de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren.

De scholen bekrachtigden deze missie door het ondertekenen van het manifest ‘Heel Rotterdam Leest’. Dat deden ze op donderdag 30 september 2021 tijdens een conferentie voor het onderwijs. Ook wethouder Said Kasmi van Onderwijs was daarbij aanwezig.

“We willen het lezen stimuleren, waarbij de nadruk moet liggen op leesplezier. Want als je iets leuk vindt, ga je het vaker doen”, zo staat te lezen in het manifest ‘Heel Rotterdam Leest’. Met de ondertekening van het manifest verbinden de scholen zich eraan komend jaar actief aan de slag te gaan met lezen.

‘Heel Rotterdam Leest’ is een initiatief van docenten van een aantal onderwijsinstellingen in de Maasstad. Door zich aan dit manifest te verbinden, beloven de ondertekenende scholen om komend jaar actief aan de slag te gaan met het bevorderen van lezen en leesplezier. Dat gaan ze doen door activiteiten te organiseren die goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. Net als andere partners die het lezen een warm hart toedragen, zoals de Centrale Bibliotheek Rotterdam, Passionate Bulkboek, de CED-groep en boekhandel Donner – ondertekende ook de gemeente Rotterdam, in de persoon van wethouder Kasmi, het manifest.

Lees hier meer over ‘Heel Rotterdam Leest’.